Helikon Bál

LincolnAlexander2011

A Helikon Bál egy debutáns bál, amely a Magyar Helikon Társaság égisze alatt kerül évenként megrendezésre. A bál 1958-ban kezdõdött a Helikon Ifjúsági Kör rendezésében.

A Helikon Bál alapítói ujonnan érkezett magyar immigránsok voltak. Céljuk volt megtartani új hazájukban a régi Magyarország gyönyörũu tradicióit. A Helikon Bál páratlan pompája és eleganciája büszkén ünnepelte és mutatta be a tipikus szép hagyományokat, melyeket Magyarországon az akkor uralkodó kommunista rendszerben nem lehetett ünnepelni. A Helikon Bál lényegében a magyar örökség, történelem és hagyomány ünneplése. A Helikon Bál módot ad arra, hogy a nem-magyar kanadaiaknak bemutassuk a magyar közösséget, és alkalmat ad arra, hogy a nem-magyar vendégeink velünk ünnepeljék magyar kulturális értékeinket, örökségünket.

PalotasDanceA Helikon Bált elegancia, formaságok és ünnepélyesség jellemzi. Az estély pezsgõs fogadással kezdõdik, melyet az ünnepélyes megnyítás és a díszvendégek (kanadai kormány képviselõi és a diplomáciai testület tagjai) bemutatása követ.

Következik a Palotás tánc, amelyet díszmagyarban, illetve bocskaiban öltözött fiatal párok adnak elõ. A Palotás eredete visszavezethetõ a 16. századba. Nagy népszerũuségnek örvendett a 17. és 18. században. (További információ a Palotás táncról ezen a linken található: Palotás.)

DebGroupA bál fénypontja az elsõbálozók bemutatása. A Helikon Bál Kanada egyik legkiemelkedõbb debutáns bálja. A debutáns báloknak több évszázados múltja van, amikor az édesapák bemutatták leányaikat a társaságnak, a közösségnek, amelyben éltek. A Helikon Bál a család részvételét hangsúlyozza, és felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a szülõket, nagyszülõket és a Helikon társasági életbe hivatalosan belépõ leányokat. Az elsõbálozót az édesapa vagy más, kisérõ, ünnepélyesen bekiséri és bemutatja az erre a szerepre felkért díszvendégnek. (További információ az elsõbálozók bemutatásáról ezen a linken található: Elsõbálozók.)

Az elsõbálozók bemutatása után felhangzik a klasszikus keringõ és az elsõbálozók édesapjukkal/kisérõjükkel körbetáncolják a báltermet, majd a mũusorvezetõ felkérésére a bál vendégei is csatlakoznak hozzájuk.

A négyfogásos vacsora után folytatódik a tánc. Az estély során a zenekar minden zenei igényt kielégitõ muzsikát szolgáltat.

A Helikon Bál egy kiemelkedõ társadalmi esemény, melyet nemcsak magyar származású vendégeink részére, hanem Toronto és széles környéke soknemzetiségú közösségének minden tagja részére rendezünk. A Helikon Bál az elmult félévszázad során a torontói társadalmi élet szerves részévé vált a gazdag tradiciójával és ünnepélyességével.

Szeretnénk remélni, hogy számíthatunk az Önök támogatására azzal, hogy báljainkon résztvesznek és adományaikkal vagy szponzorálással segítenek bennünket. (További információ a szponzorálási lehetõségrõl ezen a linken található: Szponzor.)

Az elmúlt Helikon Bálok fényképei találhatók ezen a linken: Képek

További információért, kérjük küldjön emailt a TheBall@HeliconSociety.com címre.